Legjobb tippek a fogérzékenység csökkentésére

A fogérzékenység nagyon gyakori szájüregi egészségügyi probléma, amely akkor alakul ki, amikor a fogak zománca elhasználódott, hogy felfedje a fogban lévő gyökereket, vagy amikor a fog repedt.
Legjobb tippek a fogérzékenység csökkentésére

Bár ez gyakori probléma, nem jelenti azt, hogy el kell viselnie, mivel nagyon fájdalmas és kényelmetlen lehet.

Alábbi cikkünkben arról lesz szó, hogyan lehet csökkenteni a fogérzékenység okát, hogy mosolya egészséges maradjon! Bármikor fogérzékenységet tapasztal, mindig említse meg fogorvosának a vizsgálatok során, mivel ez komolyabb probléma jele is lehet.

A fogérzékenység okai és csökkentése

Savas és cukros ételek és italok

A fogzománc romlásának egyik legnagyobb oka, amely érzékenységet eredményez, a cukros vagy savas ételek fogyasztása. A savas ételek, mint például a citrusfélék, idővel feloldhatják a zománcot a fogakon, ami nemcsak érzékenységet okoz, hanem súlyosabb szájüregi egészségügyi problémákat is eredményez, mint például a fogszuvasodás és az ínybetegségek. A cukros ételek és italok hasonló hatást fejtenek ki, mivel fogyasztásukkor sav keletkezik a szájban, hogy lebontsa a cukrot, ami viszont károsítja a zománcot.

Tehát, amikor a fogérzékenység csökkentéséről van szó, meg kell próbálnia csökkenteni a savas vagy cukros ételek és italok bevitelét. Cserélje ki őket, ahol csak lehet, egészségesebb rágcsálnivalókkal vagy vízzel, és ha nem tudja teljesen elkerülni őket, győződjön meg róla, hogy fogyasztásuk után vizet iszik, hogy a lehető legtöbb savas maradékot eltávolítsa a szájából. Ezután 30 perc elteltével (nem hamarabb, mivel ez károsíthatja a zománcot, amikor a leggyengébb), mosson fogat, hogy eltávolítsa a maradékot. Bár ez nem ideális megoldás, ez a legjobb, ha nem tudja teljesen elkerülni ezeket az ételeket és italokat. Egy másik jó dolog, amit a fogérzékenység csökkentésének érdekében megtehet, ha szívószálon keresztül iszik cukros vagy savas italokat, hogy minimalizálja a fogak érintkezését a káros anyagokkal.

Ínybetegség

Az ínybetegségek egyik leggyakoribb tünete a fogérzékenység, ezért, ha ezt tapasztalja, nagyon fontos, hogy időpontot foglaljon fogorvosához, hogy a probléma végére járjon, és kizárja az ínybetegséget. Ha az ínybetegség első jeleit tapasztalja, akkor el kell kezdenie annak kezelését. Az ínybetegséget számos dolog okozhatja, a lepedék felhalmozódásától a dohányzásig, a hormonális változásokig és a családi kórtörténetig, ezért nagyon fontos, hogy elmenjen fogorvosához, hogy ezt a nagyon súlyos egészségügyi problémát kizárhassa vagy kezelhesse érzékenységének csökkentése érdekében.

Fogak csiszolása

Ha éjszaka vagy nappal csikorgatja fogait, akkor ez érzékenységet okozhat, mivel a fogzománcot vékonyítja el, ami fokozatosan feltárja a foggyökeret. Lehet, hogy nem is tudja, hogy csikorgatja a fogait, ezért foglaljon időpontot fogorvosához, hogy vannak-e jelei annak, hogy ezt teszi. Amennyiben éjszakai fogcsikorgatás áll fenn, valószínűleg szájvédőt kap, amelyet éjszaka viselhet, hogy megakadályozza a zománc kopását és megakadályozza a további károsodásokat.

Otthon elérhető fogfehérítők

A fogérzékenység másik gyakori oka az otthoni fogfehérítők, amelyek gyakran nincsenek szabályozva, és veszélyes mennyiségű peroxidot és más fehérítő összetevőket tartalmaznak. Ha a fehérítő oldatot nem szabályozzák, a fehérítőszerek helytelen szintje eltávolíthatja az ásványi anyagokat a zománcban, ezáltal kitéve a gyökereket. A professzionális fogfehérítés esetén a kisebb érzékenység problémát jelenthet, a súlyos érzékenység és a folyamatos szájüregi egészségügyi problémák kockázata sokkal magasabb az otthoni fogfehérítők esetén. Ráadásul ezek az otthoni fogfehérítőt értékesítő cégek biztosan nem végeznek kellő gondosságot azzal kapcsolatban, hogy Ön megfelelő jelölt-e, míg fogorvosának nyitottnak és őszintének kell lennie azzal kapcsolatban, hogy a fogfehérítés megfelelő-e az Ön számára, figyelembe véve a meglévő érzékenységi vagy szájüregi egészségügyi problémákat. Amikor eldöntjük, hogyan csökkentsük a fogérzékenységet ebben az esetben, mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy keressen fel szakembert a fogfehérítéshez, hogy ne csak a kezelés legyen biztonságos, hanem az eredmények is a lehető leghatékonyabbak legyenek!

Záró gondolatok

Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan csökkenthetjük a fogérzékenységet, mivel súlyos esetben meglehetősen zavaró lehet a mindennapi életben. A legjobb tanácsunk az, hogy keresse fel fogorvosát, ha problémái vannak a fogérzékenységgel, mivel sok különböző dolog okozhatja, és csak a fogorvos segíthet a probléma mélyére ásni.

Annak érdekében, hogy szájhigiéniája prioritást élvezzen, és segítsen fenntartani a boldog és egészséges mosolyt, kérjen időpontot a Móricz Dental fogászati rendelőjébe, ahol a fogérzékenység kezelésében segítségére lesznek. Kérjen időpontot most!

Kapcsolódó cikkek

Fogászati héjak – Érdemes használni őket?

Fogászati héjak – Érdemes használni őket?

Egy mosoly lehet gyönyörű, ragyogó és akár ragadós is, sokan mégis hajlamosak elrejteni mosolyukat a világ elől, mert nincsenek megelégedve fogaik megjelenésével, vagy egyenesen szégyellik fogazatukat. Ezekre a problémákra kínálnak megoldást a fogászati h

Legjobb tippek a fogérzékenység csökkentésére

Legjobb tippek a fogérzékenység csökkentésére

A fogérzékenység nagyon gyakori szájüregi egészségügyi probléma, amely akkor alakul ki, amikor a fogak zománca elhasználódott, hogy felfedje a fogban lévő gyökereket, vagy amikor a fog repedt.

Molnár-Sefcsik Yvette - helyes fogmosás!

„Mostál már fogat?”

A helyes fogmosást bizony meg kell tanulni. Akár még felnőtt korban is. Ebben nyújtunk a cikkünkben segítséget.