A tömény szeszesitalokat kedvelik a legjobban a magyarok

A Világgazdaság a Nielsen piackutató adataira hivatkozva publikálta a tavalyi alkoholfogyasztási adatainkat. Az országban a legtöbben a töményre, azon belül is a gyomorkeserűkre szavaz, de a pálinka is ott van a dobogón.
Gyomorkeserű, vodka, pálinka: ezt isszák a magyarok

2017 szeptember és 2018 augusztus között 89 milliárd forintot hagytak ott a magyar boltok kasszáiban a magyarok csak az égetett szeszekért. A legnépszerűbb szeszes italok közé a gyomorkeserűk tartoznak, amire a magyarok 27%-a szavazott. A gyomorkeserűk nevét sokan összekapcsolják a gyógynövényekkel és a természetes növényi kivonatokkal, étkezés után/előtt egy-egy kupicával lehajtanak a gyógyító hatás kedvéért. A mértékkel elfogyasztott gyomorkeserű tényleg jót tesz a szervezetnek, hiszen serkentik és javítják az emésztést. A gyomorkeserűk népszerű márkái: Unicum,  Becherovka, Jägermeister, Campari, Máltai királykeserű, St Hubertus. Ezekből a vizsgált időszakban 24 milliárd forintot költöttek a magyar a boltokban. Érdekesség, hogy ebből 48 ezer hektoliter gyomorkeserűt lehetett vásárolni.

foto: unsplash.com

A másik helyen a vodka áll, ezt a magyar lakosság 21% kedveli és szívesen vásárolja. A színtelen égetett szesz sokak kedvence. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármilyen cukor vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból is készülhet. A vodkák között is vannak minőségi, és kevésbé minőségi termékek. A vodkát az Európai Unióban legalább 37,5 térfogatszázalék alkohollal kell palackozni, a legtöbbször 37,5–40% alkohollal kerül forgalomba. A nemzetközileg is ismert márkákra jellemző a 40% alkohol, de ritkán ennél erősebb palackozások is előfordulnak.

A harmadik legnépszerűbb alkohol a magyarok körében a pálinka. Magyarország 17%-a előszeretettel vásárol pálinkát a boltokban, de otthon is sokan főzik meg maguknak ezt a különleges kuriózumként elhíresült röviditalt. 2018-ban elképesztő mennyiségben megugrott az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket megvásárlók száma, így az elmúlt években már majdnem 24.000 üstöt vettek nyilvántartásba a hatóságok. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatásai alapján tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba. A legtöbbet Borsodban, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet, tehát itt főzik a legtöbb pálinkát. Ez utóbbi nem biztos, hogy tényleg a saját kezűleg történik, hiszen sokan csak a cefrét készítik el saját maguk, a pálinkafőzést egy profi szakemberre bízzák (bérbe adják főzésre a cefrét és csak az elkészült alkoholt veszik át). Nagyjából 8.3 millió ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítették el a főzdék ügyfeleiknek, emellé pedig 

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták, nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék. Ha a házi elkészítőket és a vásárlókat számoljuk, akkor Magyarország igazi pálinka nagyhatalom, mind a készítésben, mind a vásárlásban élen járunk. 

A listán 4. helyen szerepelt még a whisky 13%-kal, továbbá a likőrök (7%), a brandyk (5%), a rumok (4%) vermutok (2%) ginek (1%). A legnagyobbat a gin eladása nőtt, ebből 44 százalékkal többet vettek a magyarok, de népszerű a rum és a whisky is, ezekből 21 és 17 százalékkal több fogyott. Visszaesett viszont a brandy és a vermut népszerűsége, 3-3 százalékkal, így ezek a szeszesitalok a lista alján kullognak népszerűségben. 

Kapcsolódó cikkek

A sültkrumpli különleges története

A sültkrumpli különleges története

A belgák sok halat kifogtak a Maas folyóból. De aztán egyik télen...

Smoothie receptek

Néhány egyszerű smoothie recept

A smoothie nagyon egészséges, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.