Vajon káros is lehet a fürdőzés?

Sokan elképzelni sem tudnánk kellemesebbet, mint hogy egy fagyos téli nap után forró fürdőt vegyünk. De vajon mindenkinek jót tesz a fürdőzés?
Vajon káros is lehet a fürdőzés?

Aki egészséges, annak mindenképpen hasznos megmártóznia a meleg vízben - legalábbis ezt állítják a tudósok. Egy japán kutatócsoport 19 éven át vizsgálta a fürdőzés hatásait, és arra jutottak, hogy a rendszeresen fürdőzők akr 26 százalékkal is kisebb eséllyel kapnak sztrókot, mint azok, akik nem szeretnek feküdni a vízben.

Habár a kutatás szerint a víz hőmérséklete nem számított, a szívspecialisták óva intenek a forró fürdőtől, ha bármilyen keringési problémával küzdünk, akkor inkább a zuhany javasolt. Ami a fürdőzést illeti, célozzuk be az optimális 36-38 fokot, de semmi esetre se menjünk 45 fölé.

A bőrgyógyászok sem tanácsolják, hogy heti kettőnél többször merítkezzünk meg a vízben. A forró fürdő ugyanis kioldja a bőrből a zsírokat, így szárazzá teszi azt. Habfürdő helyett tehát érdemes fürdőolajat használni, ami visszaépíti ezeket az anyagokat.

Ha pedig a bőrünk fürdőzés után viszket és kipirosodik, az allergia jele is lehet. Érdemes áttekinteni, mi mindennel érintkezünk fürdőzés közben, és megnézni a kérdéses termékek listáját. Vigyázzunk például a mogyoróolajjal, amit kitűnő bőrápoló, de allergiát is kiválthat.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Nyári otthonszépítés néhány lépésben

Nyári otthonszépítés néhány lépésben

Amikor az időjárás is áldását adja a lakásfelújításokra, elindulhat a szezon!

Útmutató a tapéta felhelyezéséhez

Útmutató a tapéta felhelyezéséhez

Tudd, hol akarsz kezdeni, amikor tapétázol egy falat.

Ez a gyönyörű falidísz képes rá, hogy bármilyen otthonba melegséget csempésszen

Ez a gyönyörű falidísz képes rá, hogy bármilyen otthonba melegséget csempésszen

Ezek az alkotások garantáltan nem fognak velünk másoknál szembejönni.