Fogászati héjak – Érdemes használni őket?

Egy mosoly lehet gyönyörű, ragyogó és akár ragadós is, sokan mégis hajlamosak elrejteni mosolyukat a világ elől, mert nincsenek megelégedve fogaik megjelenésével, vagy egyenesen szégyellik fogazatukat. Ezekre a problémákra kínálnak megoldást a fogászati héjak.
Fogászati héjak – Érdemes használni őket?

Ezekről talán már ön is hallott ismerősein vagy családtagjain keresztül, esetleg valahol olvasott róla. De pontosan mire is valók ezek a fogászati eszközök, milyen típusaik léteznek, és egyáltalán megéri-e használni őket? Az alábbiakban ezekre és hasonló fontos kérdésekre kínálunk válaszokat!

Mik azok a fogászati héjak?

A fogászati héjak vékony fedőrétegek, amelyeket a fogak külső oldalára helyeznek fel. Ezeket a héjakat gyakori fogászati problémák megoldására szokás alkalmazni, mint például:

  • Fogak közötti hézagok

  • Asszimetrikus fogméret

  • Foltokban elszíneződött fogak

  • Lepattogott fogak

  • Félreálló fogak

A héjak különböző anyagokból készülnek, és fogakra rögzítik őket. Egyes héjak tartósabbak, habár ezt az áruk is tükrözi, amelyet összetettségük és méretük is befolyásol. Ezzel szemben a rövidebb élettartamú héjak olcsóbbak. Találkozhatott már a direkt héj vagy kerámia héj elnevezéssel is, amelyek szintén a fogászati héjakra alkalmazott kifejezések.

A fogászati héjak segíthetnek komolyabb beavatkozások (pl. korona vagy implantátum behelyezése) nélkül javítani a fogak megjelenésén, azonban hátrányuk, hogy csakis a fogak esztétikáján változtatnak. Ehhez általában két alkalomra van szükség – először az előkészítés, később pedig a behelyezés miatt. Egy megfelelően behelyezett fogászati héj teljesen észrevehetetlen, és természetesnek is érződik a szájban.

Ha Ön is szeretne gyorsan esztétikus mosolyt, amelyre bárki felfigyel majd, akkor a PureDental Fogászatán segítenek! Direkt héjjal elragadó mosolya lehet. Kérjen időpontot a PureDental fogorvosaihoz most az alábbi linken: esztétikai fogászati kezelések!

Hogy működnek a fogászati héjak?

A fogászati héjak „működési” elve valójában nagyon egyszerű: lényegében egy speciális kötőanyaggal rögzítik őket a fogak felületéhez. Természetesen mindez orvosi precízióval történik, hogy a héj tökéletesen illeszkedjen a páciens fogazatához. Az eljárás részletei attól függenek, hogy milyen típusú héjat választ a páciens.

A fogászati héjak típusai

Léteznek kompozit, porcelán és előkészítést nem igénylő fogászati héjak. A választás attól függ majd, hogy páciensként mekkora összeget hajlandó rászánni a héjra, illetve, hogy milyen minőségű és lettartamú héjat szeretne készíttetni.

Megéri tehát fogászati héjakat használni?

Megéri tehát befektetni néhány fogászati héjba, és megéri a költségesebb, de tartósabb porcelánból készült héjakat választani?

Habár ez mindenkinél egyedi döntés, a fogászati héjak általánosságban sokat javíthatnak egy páciens mosolyán, és bizonyos esetekben még a fogszabályozó használatát is el lehet kerülni velük. Használatuk továbbá kényelmes és fájdalommentes is. Emellett a fogászati héjakkal könnyedén elérhető a hollywoodi mosoly, amelyről mindig is álmodott.

Mitől függ a fogászati héjak ára?

A fogászati héjak ára, mint fentebb olvashattad, több tényezőtől is függ, ezért nagy eltérések lehetnek két típus között.

A fogászati héjak árát első sorban két dolog határozza meg:

  • A fogorvos tapasztalata: Egy tapasztalt fogorvos jó eséllyel magasabb áron kínál majd fogászati hé

  • A héj típusa és anyaga: A porcelán héjak a legdrágábbak, ami érthető, hiszen ezek a legtartósabb opciók, amelyeket ritkábban kell majd cseré Fontos számolni a porcelán kezeléséhez használt speciális krém árával is.

Kapcsolódó cikkek

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől...

Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

A visszérrel sajnos nagyon sokan küzdenek.

Dr. Ősapay György - mesterséges spermiumok!

Jönnek a mesterséges spermiumok

A cikkben bemutatjuk, hogy mik is azok a mesterséges spermiumok.