Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

A visszérrel sajnos nagyon sokan küzdenek. Ezek azok a kidudorodó, kék erek, amik főként a középkorúnál idősebb emberek lábán szoktak megjelenni. Makacsok, nehezen lehet tőlük megszabadulni, és sajnos komoly problémákat is okozhatnak, ha nem foglalkozunk velük. Szerencsére nem muszáj beletörődni a jelenlétükbe: házi praktikákkal, valamint orvosi kezelésekkel is tudunk ellenük tenni.
Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle

Mi is az a visszér?

A visszér lényege, hogy az adott vénában a billentyűk zárása nem megfelelő, emiatt rossz az áramlás. Ennek eredményeképpen a vér pangani kezd az adott területen, az ér fala pedig kitágul. Ez hozza létre azt a látványt, amivel már mi is találkozunk: duzzadt, kanyargós, széles, kék ereket, melyek minél közelebb vannak a felszínhez, annál inkább kidudorodnak.

Sokan úgy gondolnak a visszérre, mint valami esztétikai problémára, pedig közel sem az, legalábbis nem merül ki ennyiben. A visszérrel nem csak az a baj, hogy nem szép látvány, hanem az is, hogy kezeletlen állapotban egy sor szövődmény léphet fel, amik pedig már igen súlyosak lehetnek.

Kinél alakulhat ki visszér?

Jellemzően 35-40 éves kor fölött jön elő, de lényegében bárki lehet érintett, a visszér nem válogat. Megfigyelhető ugyanakkor genetikai hajlam, tehát ha az idősebb felmenők küzdenek ezzel a problémával, akkor magunk is számíthatunk rá. Környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában, úgymint a mozgásszegény életmód, valamint a túl sok állással, vagy épp ellenkezőleg, túl sok üléssel járó munkavégzés.

Megelőzésképp annyit tehetünk, hogy igyekszünk rendszeresen mozogni, ülve nem lógatjuk a lábunkat, hanem ha lehet, akkor feltesszük valahová. A keringést javító ételek, vitaminok, ásványi anyagok is segíthetnek valamelyest, de semmi sem helyettesíti a végtagok rendszeres mozgatását! Munka közben is időnként álljunk fel, sétáljunk pár percet!

Mik lehetnek a visszér szövődményei?

Nos, eleinte jellemzően fájdalom fog jelentkezni az érintett területen: a lábfájás elég jellemző azoknál, akiknél az alsó végtag hajlamos visszeresedésre. A fájdalom mértéke fokozatosan változik. Eleinte csak nagyobb megterhelés hatására érezzük, mondjuk egy hosszú, kirándulással töltött nap után. Később azonban már egyre inkább előjön a fájdalom magától is, míg végül szinte állandóvá válik, és olyan mértékűvé, ami már határozottan rontja az életminőséget.

Ezzel azonban sajnos nincs vége a sornak. A kezeletlen visszér következménye lehet lábszárfekély, mélyvénás trombózis, vagy éppen tüdőembólia. utóbbi kettő akár halálos kimenetelű is lehet, éppen ezért nem szabad félvállról venni a „csak egy visszeret”.

Vannak-e visszeres lábra krémek, balzsamok?

Szerencsére számos készítménnyel találkozhatunk, amik a visszeres lábon hivatottak segíteni. Eltüntetni valószínűleg egyik sem fogja a visszeret, de azért lehet tenni, hogy ne romoljon tovább a helyzet, valamint, hogy a fájdalom enyhüljön.

Ezek a készítmények mindenekelőtt csökkentik a visszeres láb fájdalmát, mérsékelik az elnehezedettség érzését. Serkentik továbbá az érintett területen a keringést, így nem fog tovább romlani a helyzet.

Visszér kezelése házilag

A visszér kezelése házilag leginkább a végtagok mozgatásából áll, ugyanis ezzel lehet leginkább elősegíteni a vér áramlását a problémás részeken. Fontos tudni, hogy az ugrálással és erőlködéssel járó mozgásformák a visszereseknek kerülendők. Az úszás ugyanakkor nagyon jót tesz, ahogy a sétálás is.

Létezik kifejezetten visszértorna, ami azokat a területeket mozgatja át leginkább, amik érintettek, serkenti az izompumpák működését. Ezt érdemes elsajátítani, hogy javítani tudjunk a saját állapotunkon.

Üléskor a lábunkat ne lógassuk, puffra, alacsony székre tegyük fel. Zuhanyzásnál nem jó se a hideg, se a túl forró víz, kellemesen langyosat válasszunk. Ha van túlsúly, azt minél előbb le kellene adni, hogy ezzel se terheljük a végtagokat, ez ugyanis fokozza a nyomást a vénákban!

A visszér gyógyszeres kezelése

Sajnos van az a pont, amikor a visszeret már nem lehet kordában tartani a vény nélkül kapható készítményekkel, illetve az otthoni praktikákkal. Ebben az esetben az orvos felkeresése javasolt. Számos opció van, amivel lehet kezelni a visszeret, persze a helyzet súlyosságától függ, hogy melyiket választja az orvos.

Receptre írható krémek, balzsamok is léteznek, de szóba jöhet műtét, lézeres eltávolítás, valamint szkleroterápia is, ami egy speciális eljárás. Ennek során injekciókkal steril gyulladást idéznek elő, az érintett érszakasz pedig ennek hatására elhal, majd felszívódik.

Minél hamarabb jutunk orvoshoz, annál több esély van az invazív kezelések megúszására, ezért nem érdemes sokáig halogatni – a visszér magától nem múlik el!

Kapcsolódó cikkek

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Eláruljuk, szerintük miért éri meg jobban az utóbbi.

Szexuálpszichológus a sérelmek elengedéséről

Szexuálpszichológus a sérelmek elengedéséről

Az emberi lélek mélységei és titkai mindig is foglalkoztatták az embereket, és az egyik legrejtélyesebb terület a szexualitás. A szexuálpszichológus munkája éppen ezen a határmezsgyén mozog, ahol a testi vágyak és az érzelmi sérülések találkoznak.