Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől... Azt várjuk a szájhigiénai termékektől elsősorban, hogy friss leheletet biztosítsanak és megelőzzék a fog- és ínybetegségeket. Egy közelmúltban végzett kutatásból kiderült, hogy a szájvizek és szájöblítők többsége még ennek az alapvető kritériumnak is csak nehezen felel meg.
Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Gyakran szinonímaként használjuk a „szájvíz” és „szájöblítő” fogalmakat, ám a kettő különbözik!

A lélegzetfrissítő szájvíz biztosítja a friss leheletet, amely elfedi a rossz leheletet - de csak egy ideig. A lélegzetet frissítő szájvíz nem szünteti meg a rossz lehelet okát. Az ok többnyire az étel bakteriális bomlása.

A szájöblítők viszont a mindennapi fogápolás kiegészítéseként használhatók - főleg, ha a fogselyem nem elég a fogközi területekhez. A szájöblítő oldatok általában szuvasodást csökkentő fluoridot tartalmaznak, ami jelentősen megnehezíti az új lepedék képződését.

Húsz, szupermarketben és drogériában fellelhető terméket vizsgáltak. A szájvizek a fogkő és ínygyulladás elleni harcban igencsak alulmaradt. A hét vizsgált termék közül egy sem (!) tartalmazta a fentiekhez elegendő hatóanyagot. Még talán arra sem elég a bennük lévő a hatóanyag mennyisége, hogy a rossz leheletet megelőzze. Ahhoz, hogy a fogszuvasodást megelőzze több fluoridot kellene tartalmaznia, mint amennyit az EU kozmetikumokra vonatkozó szabályozása megenged, így ez kizárt.

A 7-ből 6 szájvíz a második legrosszabb minősítést kapott (nem megfelelő). Egy termék viszont „kiváló” eredménnyel végzett, mivel legalább nem tett üres ígéreteket.

A gyógyszertári szájvíz ezzel ellentétben viszont baktériumölő hatással rendelkezik, de az gyógyszertárban kapható, így a teszt vizsgált mintái közé nem kerülhetett be.

A szájöblítők már jobban szerepeltek a teszten. Nagy részük kiváló fluorid-tartalmukat illetően és jól megelőzik a fogszuvasodást is. A vizsgált 13 termékből kettő nem tartalmazott fluoridot, így azok rosszabb minősítést kaptak. Általában azért elmondható, hogy sokkal hasznosabbak, mint a szájvizek. Hatóanyagtartalmuk megfelelő, így elmondhatjuk, hogy a fogágybetegségeket megelőzik, szintén jó hatással vannak az ínygyulladás megelőzésére, valamint az azt kiváltó fogkő ellen is jó eséllyel indulnak, ráadásul kellemes leheletet biztosítanak – és már a közép-árkategóriás termékek is jól teljesítenek.

Természetesen a gondos fogmosást nem helyettesíti a legkiválóbb szájöblítő se, de kiegészítésként feltétlenül ajánlható. Főleg azoknak erősen ajánlott, akik hajlamosak a fogszuvasodásra, vagy épp nem szeretik – esetleg nehezükre esik használni - a fogselymet. Azoknak is fontos, akik fogszabályozót hordanak, mert onnan is képesek kiölni a károkozókat, ahova a fogkefe nem fér oda.

Gyerekeknek 6 éves kortól lehet szájöblítőt használni, azonban feltétel, hogy kitudja köpni a szájába vett folyadékot. Természetesen gyerekeknek, serdülőknek az alkoholmentes, cinksót nem tartalmazó termékeket kell adni.

Kapcsolódó cikkek

Dr. Ősapay György - mesterséges spermiumok!

Jönnek a mesterséges spermiumok

A cikkben bemutatjuk, hogy mik is azok a mesterséges spermiumok.

Szexuálpszichológus a sérelmek elengedéséről

Szexuálpszichológus a sérelmek elengedéséről

Az emberi lélek mélységei és titkai mindig is foglalkoztatták az embereket, és az egyik legrejtélyesebb terület a szexualitás. A szexuálpszichológus munkája éppen ezen a határmezsgyén mozog, ahol a testi vágyak és az érzelmi sérülések találkoznak.