Téli zöldségeink

A hideg évszakban betakarított, vagy az egész téli szezonban tárolható zöldségfajták hasznosak a szervezet számára.
Téli zöldségek

Ezek a legfontosabb téli zöldségfajták:

Az enyhén csípős, fűszeres ízű kelbimbó kedvezően hat az emésztésre és emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz. Emellett segít a hormonális egyensúly fenntartásában és erősíti az immunrendszert. Nem olyan régóta használjuk, viszonylag későn, a 19. század elején terjedt el Európában.

A robusztus madársaláta a vas, a kálium és a folsav mellett sok C-vitamint és karotint tartalmaz. Ezt korábban vadon termő növényként gyűjtötték össze, fűszeres és dióra emlékeztető íze miatt lett kedvelt salátaalap és -ízesítő.

A téli feketeretek szintén népszerű és elterjedt zöldség. Rendkívül hasznos, sok C-vitamint és mustárolajat tartalmaz, antibakteriális, görcsoldó, köptető és nyugtató hatású. A nyári retekhez képest keményebb a húsa és intenzívebb az íze.

A paszternák rokon a sárgarépával, de kissé nagyobb, világos-krémes színű és pikánsabb az íze. A hazai zöldségek sok C-vitamint, káliumot és inulint tartalmaznak. A paszternák a 18. századig fontos élelmiszer volt, de a burgonya miatt elvesztette jelentőségét.

A kelkáposzta – sok más egyéb mellett sok C-vitamint, béta-karotint és mustárolaj-glikozidot tartalmaz. Európában évszázadok óta termesztik.

A cikória jó hatással van az emésztés elősegítésére, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, folsavat és káliumot. Eredetileg – keserű íze miatt is - a gyökeret használták kávé-utánzat alapanyagként (cikóriakávé). Csak a 19. századtól használják a fiatal, fehér leveleket salátákhoz.

A feketegyökér eredetileg Dél-Európából származik, a kelták gyógynövényként használták. 17. századtól már tudatosan termesztették.

Kapcsolódó cikkek

Horváth Norbert - a boldogság íze!

Milyen íze van a boldogságnak?

A boldogságnak ugyan nincs íze, de mégis van. A cikkből kiderül, hogy mire is gondolunk pontosan.

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől...

Dr. Petrohai Ágnes - mikrohullám alapú izzadásgátlás

Izzadásgátlás mikrohullámmal

A mikrohullám alapú kezelés megszünteti a túlzott izzadást. Cikkünkből kiderül, hogyan.