Téli zöldségeink

A hideg évszakban betakarított, vagy az egész téli szezonban tárolható zöldségfajták hasznosak a szervezet számára.
Téli zöldségek

Ezek a legfontosabb téli zöldségfajták:

Az enyhén csípős, fűszeres ízű kelbimbó kedvezően hat az emésztésre és emellett rengeteg C-vitamint tartalmaz. Emellett segít a hormonális egyensúly fenntartásában és erősíti az immunrendszert. Nem olyan régóta használjuk, viszonylag későn, a 19. század elején terjedt el Európában.

A robusztus madársaláta a vas, a kálium és a folsav mellett sok C-vitamint és karotint tartalmaz. Ezt korábban vadon termő növényként gyűjtötték össze, fűszeres és dióra emlékeztető íze miatt lett kedvelt salátaalap és -ízesítő.

A téli feketeretek szintén népszerű és elterjedt zöldség. Rendkívül hasznos, sok C-vitamint és mustárolajat tartalmaz, antibakteriális, görcsoldó, köptető és nyugtató hatású. A nyári retekhez képest keményebb a húsa és intenzívebb az íze.

A paszternák rokon a sárgarépával, de kissé nagyobb, világos-krémes színű és pikánsabb az íze. A hazai zöldségek sok C-vitamint, káliumot és inulint tartalmaznak. A paszternák a 18. századig fontos élelmiszer volt, de a burgonya miatt elvesztette jelentőségét.

A kelkáposzta – sok más egyéb mellett sok C-vitamint, béta-karotint és mustárolaj-glikozidot tartalmaz. Európában évszázadok óta termesztik.

A cikória jó hatással van az emésztés elősegítésére, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, folsavat és káliumot. Eredetileg – keserű íze miatt is - a gyökeret használták kávé-utánzat alapanyagként (cikóriakávé). Csak a 19. századtól használják a fiatal, fehér leveleket salátákhoz.

A feketegyökér eredetileg Dél-Európából származik, a kelták gyógynövényként használták. 17. századtól már tudatosan termesztették.

Kapcsolódó cikkek

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Bevásárlás és főzés, vagy egészséges ételrendelés online?

Eláruljuk, szerintük miért éri meg jobban az utóbbi.

Dr. Petrohai Ágnes - mikrohullám alapú izzadásgátlás

Izzadásgátlás mikrohullámmal

A mikrohullám alapú kezelés megszünteti a túlzott izzadást. Cikkünkből kiderül, hogyan.