Örökzöld tippek az egészséges életmódhoz

Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni testben és lélekben. Szerencsére sok mindent magunk is megtehetünk azért, hogy ez az állapot minél tovább fennmaradjon vagy visszaálljon.
Örökzöld tippek az egészséges életmódhoz

Ma nemcsak az ember, hanem a környezet is küzd azért, hogy megőrizhesse eddigi életmódját. Ahhoz, hogy a természettel együtt mi is harmóniában tudjunk együtt élni alapvető struktúrákat és mindennapi gyakorlatokat kell újragondolnunk. A számítástechnika fejlődésével egyre több feladat kerül ki a kezünkből, életünk egyre több területén intézkedhetünk a kanapéról is. Ez aztán egy sor olyan problémát hozott a felszínre, amivel nagyszüleink még kevésbé küzdöttek. Olyan örökzöld tippeket gyűjtöttünk össze, amik azért is zöldek, mert a környezetre is próbálnak érzékenyebben reagálni, ráhangolódni. Nézzük, milyen fő pontok mentén érdemes szervezni a napjainkat.

Pihenés, pihenés, pihenés

Minden ezerrel pörög körülöttünk. A reklámok, a programok, a munka, az iskola. Egyszerre több helyen és szerepben kellene helytállnunk. Az internet, a Facebook, a különböző percről percre tudósítások a híroldalakon könnyen bevonzanak minket egy örökös készenlétbe, a körülöttünk lévő világ eseményeinek folytonos követésébe. Próbáljunk meg néha egy időre kilépni ebből. Érdekes és pihentető kísérlet, ha Facebook-böjtöt vagy hírböjtöt tartunk. Válasszunk ki egy időtartamot, először lehet kevesebbet, teljesíthetőt, ami alatt megfogadjuk, hogy nem nézünk rá a közösségi médiára, sőt akár a híroldalakra sem. Nagyon hamar rá fogunk jönni, hogy milyen pihentető tud ez lenni mentális és lelki szempontból egyaránt.

Emellett természetesen fontos a fizikai pihenés is. Igyekezzünk este időben lefeküdni, és elalvás előtt már ne a laptop vagy a számítógép képernyőjét bámuljuk, hanem olvassunk. A munkabeosztás, valamint az iskolakezdés visszaállítja a koránkelést sokunk bánatára. Az elegendő mennyiségű alvás kiemelten fontos ahhoz, hogy napközben jól tudjunk teljesíteni.

Itt az ideje elkezdeni futni!

Közhely, hogy az ülő életmód rengeteget ront az egészségi állapotunkon. Nem jó a gerincünknek, a nyakunknak, a lábunknak, az ereinknek, egyszóval semminek. Naponta kellene mozognunk valamilyen formában ahhoz, hogy a nem 8 órás ülésre optimalizálódott testünket újra megfelelő állapotba hozzuk. Nem szükséges egyből a konditerembe rohanni, vagy drága órákat venni. Kint a szabadban is megoldhatjuk a rendszerest mozgást, mégpedig a futással. Elég hozzá egy kényelmes és könnyű futócipő (ebből sem kell feltétlenül a legmárkásabb darabot beszerezni), és irány a legközelebbi park vagy csendesebb utca. Ha még csak most ismerkedünk ezzel a mozgásformával, akkor nagyon fontos a fokozatosság. Ne terheljük túl magunkat! Ha az első pár futásnál több benne a séta, mint a futás, az sem gond, a lényeg, hogy belevágtunk. Futás előtt ajánlott egy kis bemelegítés, hogy felkészítsük a testet a mozgásra. Ma már rengeteg olyan okos eszköz kapható, amivel mérhető a megtett kilométerek száma, a futás közbeni pulzus magassága és egyéb jellemzők. Ezekkel jól nyomon tudjuk követni a fejlődést. A rendszeresen futók közül többen igazi flow-élményt élnek át futás közben, hiszen nemcsak a testet dolgoztatja meg, de közben az elmét is ki tudja szellőztetni ez a mozgásforma. Egyedül futni minden szempontból felüdülés és énidő lehet.

Az vagy, amit megeszel!

Egyre-másra olvashatjuk a hírportálokon, hogy ez vagy az az élelmiszer milyen káros, tele van adalékanyagokkal. Ez alól sajnos sokszor nem kivételek az amúgy egészséges zöldségek és gyümölcsök sem. Nehéz eligazodni a témában, hogy akkor mit együnk? Az biztos, hogy a hazai, lehetőleg termelőtől szerzett idényzöldségek és -gyümölcsök nemcsak az egészség szempontjából, hanem a környezet és a fenntarthatóság miatt is jó választásnak tűnnek. A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő pékáru, ha nem áll fenn érzékenység, akkor a tejtermékek, a hal, a különböző húsok. Mind mértékkel fogyasztva természetesen. Dietetikusoknál érdeklődhetünk arról, hogy mit milyen mennyiségben érdemes fogyasztani az egyéni szükségletek figyelembevételével. A klímaváltozás hatására valószínűleg rövid időn belül változni fog, hogy mi terem meg Magyarországon, ehhez pedig nekünk is alkalmazkodnunk kell. Az édességgel nagyon csínján bánjunk, hiszen a cukorbetegség a vezető krónikus betegségek közé tartozik.

Irány a szauna!

Ha az előző három tipphez még hozzávesszük a szaunát, akkor teljes lesz a kép. Ez a remek izzasztó helyiség több fronton segít abban, hogy a szervezetünk megszabaduljon a méreganyagoktól, egyszersmind erősödjön az immunrendszerünk, sőt még a stressztől is megszabadít. Választhatunk az infraszauna vagy a finn szauna között attól függően, mennyire bírjuk a meleget, egészségi állapotunk melyiket tolerálja inkább. Bizonyos szív- és érrendszeri betegségek esetén inkább a kímélőbb infraszauna javasolt, de akik ilyennel küzdenek, mindenképp konzultáljanak orvossal, mielőtt elkezdenének szaunába járni. A gyermekek tekintetében megoszlanak a vélemények. A legtöbb helyen 14 éves kor alatt nem ajánlják. A bőrnek, az ereknek, testnek és léleknek igazi gyógyír a szauna. Természetesen fontos, hogy körültekintően és a szaunázás szabályait betartva használjuk. Ezek a szabályok minden esetben elérhetőek a szaunák falán, ha wellness-fürdőbe látogatunk. De kérhetünk segítséget a szaunamestertől is. A szaunázás az intenzív mozgáshoz hasonlóan igénybe veszi a szívet, sőt az egész testet, ezért egy-egy ülés után mindenképpen szünetet kell tartani. A szünetekben pihenéssel és vízivással csendesíthetjük le a szervezetet. Két ülés közti szünetben tehát ne ússzunk egyet. Szaunát könnyen kialakíthatunk otthon is. Mind árban, mind méretben széles a választék. Egy otthoni szaunával végképp elérhetővé és ha nem is a mindennapok, de a hetek részévé válhat ez az egészségmegőrző csodahelyiség.

Kapcsolódó cikkek

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől...

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hidelmeknek!

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hiedelmeknek!

Gyerekkorunk óta hallgatjuk őket, pedig nincsen sok valóságalapjuk.