Gasztro

Egyedi jég - nem mindegy, mi kerül a koktélos pohárba

Ha mostanában nem jártál koktélozni, vagy nem ültél be egy bárba, hogy rendelj egy italt magadnak, akkor lehet, hogy nagy meglepetésben lesz részed, amikor legközelebb a bártender az italodat készíti, és utolsó lépésként egy remekül megtervezett, és kivitelezett jégkockát tesz a poharadba. Ezek a kockajég, gömbjég, vagy egyedi formájú jégdarabok, – amelyek kézzel és géppel is készülnek – nem pusztán vizuális élményt nyújtanak. Az Artificer jég nem csak hogy lassabban olvad, mint a hagyományos jég, hanem designosabb a formája is, és kevésbé vizezi az italt.

A hűtőszekrények és a fagyasztók térhódításával, lehetőségünk van jégkészítésre. Azonban ez a fajta jég össze sem hasonlítható a kézműves jéggel. Miért? Erre talán az Artificer cég tulajdonosai, Galambos Máté és Galambos Ádám tudnak magyarázattal szolgálni. A modern jegesemberek, akik vállalkozást alapítottak azzal a céllal, hogy a bárokba, szállodákba és más vendéglátóegységekbe betérő emberek a minőségi italukba, minőségi jeget kapjanak. Merthogy, a hagyományos módon készített jég, nem az. Miért? A víz fagyasztásakor úgynevezett levegőbuborékok keletkeznek, amelyek a jég belsejében ragadnak. Ettől a jégkocka nem lesz áttetsző, hanem fehéres színezetet kap. Ráadásul, az apró légbuborékok mellett, még szennyeződések is kerülhetnek a jégkockákba, ami szintén rontja az adott ital minőségét, amelybe a jégkocka kerül.

A minőség és a design

Az Artificer jéggyártó azt tűzte ki célúl, hogy olyan jeget, kézműves jeget készítsenek, amelyek még élvezetesebbé teszik az italok elfogyasztását. A termékpalettájukon megtalálható a koktéljég, melyet a bárok egyedi igényei szerint gyártanak le.

Az Artificer tulajdonosainak célkitűzése

A cégtulajdonosok Budapesten, a 11. kerületben nyitották meg a vállalkozásukat, és Budapest területén belül szállítanak ki jeget. Megrendelőik között budapesti bárok, éttermek és szállodák szerepelnek. Mottójuk az, hogy a vendég, nem pusztán az italból, hanem az italba kerülő jégből is a legjobbat érdemli. Ezért tartják fontosnak a kézműves jég készítését, hiszen ezzel a jéggel az ital valóban megőrzi eredeti minőségét, és talán még magasabb dimenzióba emeli azt.

A kézműves jéggel kapcsolatos munkafolyamatokat – gyártás, csomagolás, kiszállítás – az Artificer cég két tulajdonosa személyesen végzi. A zúzott jég és kockajég gyártásban japán jéggép is segítségükre van.