Egyedi jég - nem mindegy, mi kerül a koktélos pohárba

Visszatért egy ősi szakma, a jegesember.
Koktéljég, jégkocka - kézműves jeget gyárt egy budapesti testvérpár

Ha mostanában nem jártál koktélozni, vagy nem ültél be egy bárba, hogy rendelj egy italt magadnak, akkor lehet, hogy nagy meglepetésben lesz részed, amikor legközelebb a bártender az italodat készíti, és utolsó lépésként egy remekül megtervezett, és kivitelezett jégkockát tesz a poharadba. Ezek a kockajég, gömbjég, vagy egyedi formájú jégdarabok, – amelyek kézzel és géppel is készülnek – nem pusztán vizuális élményt nyújtanak. Az Artificer jég nem csak hogy lassabban olvad, mint a hagyományos jég, hanem designosabb a formája is, és kevésbé vizezi az italt.

A hűtőszekrények és a fagyasztók térhódításával, lehetőségünk van jégkészítésre. Azonban ez a fajta jég össze sem hasonlítható a kézműves jéggel. Miért? Erre talán az Artificer cég tulajdonosai, Galambos Máté és Galambos Ádám tudnak magyarázattal szolgálni. A modern jegesemberek, akik vállalkozást alapítottak azzal a céllal, hogy a bárokba, szállodákba és más vendéglátóegységekbe betérő emberek a minőségi italukba, minőségi jeget kapjanak. Merthogy, a hagyományos módon készített jég, nem az. Miért? A víz fagyasztásakor úgynevezett levegőbuborékok keletkeznek, amelyek a jég belsejében ragadnak. Ettől a jégkocka nem lesz áttetsző, hanem fehéres színezetet kap. Ráadásul, az apró légbuborékok mellett, még szennyeződések is kerülhetnek a jégkockákba, ami szintén rontja az adott ital minőségét, amelybe a jégkocka kerül.

A minőség és a design

Az Artificer jéggyártó azt tűzte ki célúl, hogy olyan jeget, kézműves jeget készítsenek, amelyek még élvezetesebbé teszik az italok elfogyasztását. A termékpalettájukon megtalálható a koktéljég, melyet a bárok egyedi igényei szerint gyártanak le.

Az Artificer tulajdonosainak célkitűzése

A cégtulajdonosok Budapesten, a 11. kerületben nyitották meg a vállalkozásukat, és Budapest területén belül szállítanak ki jeget. Megrendelőik között budapesti bárok, éttermek és szállodák szerepelnek. Mottójuk az, hogy a vendég, nem pusztán az italból, hanem az italba kerülő jégből is a legjobbat érdemli. Ezért tartják fontosnak a kézműves jég készítését, hiszen ezzel a jéggel az ital valóban megőrzi eredeti minőségét, és talán még magasabb dimenzióba emeli azt.

A kézműves jéggel kapcsolatos munkafolyamatokat – gyártás, csomagolás, kiszállítás – az Artificer cég két tulajdonosa személyesen végzi. A zúzott jég és kockajég gyártásban japán jéggép is segítségükre van.

Kapcsolódó cikkek

A világ legdrágább étterme

A világ legdrágább étterme

Nem, nem Budapest turistaéttermeiről beszélünk. Ez Ibizán található, és Sublimotion-nak hívják a világ legdrágább és legőrültebb éttermét.

Smoothie receptek

Néhány egyszerű smoothie recept

A smoothie nagyon egészséges, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Ahány ország, annyi szokás. De mégis hogy kerül a kávéba tojás és sajt?