Különleges kávék a világ különböző tájairól

Kultúrákon átíveló szokás a kávéfogyasztás, de a biztos fekete összetevőn kívül nem sok közös pontot találunk a rituálékban. És az elkészült italokban sem.
Különleges kávék a világ különböző tájairól

Egy 2012-ben publikált kutatás szerint azok, akik koffeint fogyasztottak (3 csészényi kávé koffeintartalmának felelt meg) gyorsabban felismerik a pozitív jelentéssel bíró szavakat. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, illetve javítja az agyműködést bizonyos egyszerűbb feladatok végzése közben. A koffein nélkül segítő alanyok lassabban reagáltak, illetve a szófeldolgozási képességük is rosszabb volt, mint azoknak a kísérleti alanyoknak, akik fogyasztottak koffeint. Utóbbiakkal kapcsolatban viszont fontos megemlíteni, hogy ez mind a pozitív jelentéstartalmú szavakra igaz. Ezt akár értelmezhetnénk úgy is, hogy aki kávét fogyaszt, az gyorsabban látja meg a jó dolgokat, tehát szebb neki a világ. Ennél tovább nem akarnánk ezt a kérdést bolygatni, viszont akármennyi igazság van benne, az tagadhatatlan, hogy az emberek világszerte rajonganak a kávéért. Akárhova visz az utunk, valamilyen formában biztosan találkozunk ezzel az itallal.

Abban viszont, hogy a különböző országok lakói hogyan és mivel fogyasztják a kávét, komoly eltérések mutatkoznak. Nekünk talán undorítónak tűnik tojással inni a feketét, de vannak népek, akik kifejezetten így szeretik. Az alábbiakban a világ különböző részeiről, a teljesség igénye nélkül, néhány különleges típust mutatunk be.

Kaffeost

Ez a skandináv italkülönlegesség az egyik legfurcsább mind közül. A Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Oroszország bizonyos részein is népszerű szokás szerint egyféle sajtot tesznek az italukba. Eredetileg rénszarvastejből, ma már főleg kecske- és tehéntejből készült túrót készítenek, amit aztán megsütnek. Ez a juustoleipä nevű sajtkenyér végül a bögre alján köt ki, ahol aztán magába szívja a ráöntött kávét. Akármennyire furcsa, az északiak esküsznek rá.

Café Bombón

A spanyol ital valójában egy látványos desszert. Általában üvegpohárban szolgálják fel, amit azért tesznek, mert bár összetevői nem túl bonyolultak, nagyon jól mutatnak egymás mellett. 1:1 arányban készül, kávé és sűrített tej felhasználásával.

Café de Olla

A mexikói ital neve árulkodó. A specialitás egy agyagedényben készül, amiben vizet forrósítanak, majd nádcukorból készült barnacukrot, kávét és egy fahéjrudat tesznek. Néhány perc után leszűrik, majd az agyagbögrében szolgálják fel, hiszen ahogy nagyjából a neve is mondja, fazekas kávéról van szól. Az edény funkciója, hogy kiemelje az ital ízeit.

Espresso Romano

A hagyományos olasz kávé titka a citrom. Ez furcsán hangzik, pedig igaz. Hogy milyen módszert választanak a felhasználására, az helyenként eltérő, de a dolog lényege, hogy legyen a citrom a csésze alján, a peremére kenve, az italba csepegtetve, kiemeli a kávé igazi ízét, és édeskés aromáit.

Tojásos kávé

A vietnámi tojáskávé elég bizarrul hangzik, ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, főleg azért mert leginkább egy édességre emlékeztet az íze. Édes tojáshabot tesznek a kávéra, amit aztán melegítenek, hogy a hab jobban megkeményedjen. A tojássárgáját gyakran sűrített tejjel keverik habosra, ezzel pedig végeredményében egy tiramisuhoz hasonlító desszertet kapnak.

Kapcsolódó cikkek

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Ahány ország, annyi szokás. De mégis hogy kerül a kávéba tojás és sajt?

A sültkrumpli különleges története

A sültkrumpli különleges története

A belgák sok halat kifogtak a Maas folyóból. De aztán egyik télen...