Különleges kávék a világ különböző tájairól
Egy 2012-ben publikált kutatás szerint azok, akik koffeint fogyasztottak (3 csészényi kávé koffeintartalmának felelt meg) gyorsabban felismerik a pozitív jelentéssel bíró szavakat. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, illetve javítja az agyműködést bizonyos egyszerűbb feladatok végzése közben. A koffein nélkül segítő alanyok lassabban reagáltak, illetve a szófeldolgozási képességük is rosszabb volt, mint azoknak a kísérleti alanyoknak, akik fogyasztottak koffeint. Utóbbiakkal kapcsolatban viszont fontos megemlíteni, hogy ez mind a pozitív jelentéstartalmú szavakra igaz. Ezt akár értelmezhetnénk úgy is, hogy aki kávét fogyaszt, az gyorsabban látja meg a jó dolgokat, tehát szebb neki a világ. Ennél tovább nem akarnánk ezt a kérdést bolygatni, viszont akármennyi igazság van benne, az tagadhatatlan, hogy az emberek világszerte rajonganak a kávéért. Akárhova visz az utunk, valamilyen formában biztosan találkozunk ezzel az itallal.
Abban viszont, hogy a különböző országok lakói hogyan és mivel fogyasztják a kávét, komoly eltérések mutatkoznak. Nekünk talán undorítónak tűnik tojással inni a feketét, de vannak népek, akik kifejezetten így szeretik. Az alábbiakban a világ különböző részeiről, a teljesség igénye nélkül, néhány különleges típust mutatunk be.
Kaffeost
Ez a skandináv italkülönlegesség az egyik legfurcsább mind közül. A Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Oroszország bizonyos részein is népszerű szokás szerint egyféle sajtot tesznek az italukba. Eredetileg rénszarvastejből, ma már főleg kecske- és tehéntejből készült túrót készítenek, amit aztán megsütnek. Ez a juustoleipä nevű sajtkenyér végül a bögre alján köt ki, ahol aztán magába szívja a ráöntött kávét. Akármennyire furcsa, az északiak esküsznek rá.
Café Bombón
A spanyol ital valójában egy látványos desszert. Általában üvegpohárban szolgálják fel, amit azért tesznek, mert bár összetevői nem túl bonyolultak, nagyon jól mutatnak egymás mellett. 1:1 arányban készül, kávé és sűrített tej felhasználásával.
Café de Olla
A mexikói ital neve árulkodó. A specialitás egy agyagedényben készül, amiben vizet forrósítanak, majd nádcukorból készült barnacukrot, kávét és egy fahéjrudat tesznek. Néhány perc után leszűrik, majd az agyagbögrében szolgálják fel, hiszen ahogy nagyjából a neve is mondja, fazekas kávéról van szól. Az edény funkciója, hogy kiemelje az ital ízeit.
Espresso Romano
A hagyományos olasz kávé titka a citrom. Ez furcsán hangzik, pedig igaz. Hogy milyen módszert választanak a felhasználására, az helyenként eltérő, de a dolog lényege, hogy legyen a citrom a csésze alján, a peremére kenve, az italba csepegtetve, kiemeli a kávé igazi ízét, és édeskés aromáit.
Tojásos kávé
A vietnámi tojáskávé elég bizarrul hangzik, ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, főleg azért mert leginkább egy édességre emlékeztet az íze. Édes tojáshabot tesznek a kávéra, amit aztán melegítenek, hogy a hab jobban megkeményedjen. A tojássárgáját gyakran sűrített tejjel keverik habosra, ezzel pedig végeredményében egy tiramisuhoz hasonlító desszertet kapnak.