Legyél Te a következő Zuckerberg!

Magyar diákok is tanulhatnak amerikai internátusokban.
Bentlakásos iskola - internátus

A tengerentúlon tanulni már nem csak álom, évente több magyar diák tanul valamely amerikai középiskolában, ahol jóval szabadabb és kreatívabb stílusban sajátítják el a tudnivalókat, mint a poroszos oktatási rendszerben. Különösen a bentlakásos középiskolák – más néven internátusok – nyújtanak minőségi keretet a tanuláshoz és ezzel jó alapot a sikeres felnőttkorhoz. A Facebook alapítója – Mark Zuckerberg - is egy ilyen intézményben érettségizett.

Az amerikai filmekből sokaknak ismerős az USA középiskoláinak világa: a kulcsra zárható szekrényektől, a kosárlabda és amerikai foci meccseken, a cheerleader csapatokon át a jellegzetes ebédlőkig. Az amerikai oktatási rendszer nemcsak ezekben a külsőségekben tér el az Európára jellemző poroszos rendszertől, hanem abban is, hogy jóval kötetlenebb formában folyik az oktatás, nagyobb döntési szabadságot hagyva a tanulóknak. Ez a rendszer érthető módon vonzó a világ diákjainak, évente sok tízezer külföldi tanul amerikai középiskolákban. 2016-ban is több magyar diáknak volt lehetősége az Egyesült Államok valamely középiskolájában tanulni.

Közéjük tartozik Ducsai Ábel is. Az egyre ismertebb vlogger egy tanévet töltött Kaliforniában és szerzett életre szóló élményeket. „Az fogott meg a legjobban, hogy figyelnek a diákokra, meghallgatják és elfogadják a véleményüket, pl. egy regény, vers értelmezésénél, akkor is, ha az eltér a tankönyvi értelmezéstől. – mondta el Ábel. - Ezzel ösztönzik az önálló gondolkodást. Az a cél, hogy minden diáknak segítsenek megtalálni, hogy miben jó. Maximálisan bevonják a digitális eszközöket az oktatásba. És nagyon fontos, hogy nincsenek túlterhelve a gyerekek.”

A diákok az élmények mellett egy olyan szemléletmódot is megtanulnak, amely segíti őket abban, hogy sikeres felnőtté váljanak. Ábel édesanyja, Jaksity Kata elmondta: „Nagyon jónak tartom, hogy sokszor dolgoznak az órákon csoportokban, ahol kifejezetten figyel a tanár, hogy vegyesen tegye össze a különböző képességű gyerekeket. Így nem az állandó konkurálást tanulják meg, hanem az együttműködést, a csapatban gondolkodást, azt, hogy csak akkor lesz sikeres az adott projektjük, ha abban mindannyian összefognak és együtt dolgoznak. Ez segít nekik is, hogy megismerjék a másikat, hogy felfedezzék, miben jók és megtanulják, hogy mindenki jó valamiben, nem baj, ha nem egyformán. Így sokkal elfogadóbbakká válnak a tőlük eltérő habitusú, képességű társaikkal szemben. És erre nagy szükség van a mai világban.”

A középiskolák közül is kitűnnek azok a magán-intézmények, amelyekben a campuson lakhatnak a diákok. Ezekben az internátusokban tényleg a tanulásra és az iskolai programokra fókuszálhatnak a gyerekek, mert nem kell a befogadó családok időbeosztásához alkalmazkodni, mint a klasszikus cserediák programokban. Éppen ezért a bentlakásos iskolák tanulóinak 98%-a kerül be valamely világhírű amerikai egyetemre az érettségi után. Internátusban végzett annak idején Mark Zuckerberg, George W. Bush és John F. Kennedy is.

A Csehországban alapított JK Education szervezet célja, hogy minél több közép-európai diák jusson el amerikai, kanadai és nyugat-európai internátusokba és szerezzen ott olyan tudást és szemléletmódot, amellyel sikeres felnőtté válhat. Mivel a külföldi tanév anyagilag megterhelő a családok számára, a JK Education abban is segít, hogy ösztöndíjhoz jussanak, amellyel csökkenthetők a költségek.

További oktatási hírek a Gyakorolj.hu -n.

Kapcsolódó cikkek

Bentlakásos iskola - internátus

Legyél Te a következő Zuckerberg!

A bentlakásos kollégiumok, internátusok jó alapot biztosítanak egy sikeres felnőtt léthez.

Tábor gyerekeknek 2024 - gyerektábor 2024 - nyári tábor 2024 - tábor 2024

Vele döntsünk, ne róla - Így válasszunk tábort közösen a gyerekkel

Az a jó, ha a gyerek is választ tábort és nem csak a szülő dönt.

Dajka OKJ tanfolyam

Vissza az óvodába?

Aki szereti a gyerkeket és szeretne pályát váltani, módosítani, remek alkalom a most induló dajka OKJ tanfolyam.