Vele döntsünk, ne róla - Így válasszunk tábort közösen a gyerekkel

Szülőként nagyon fontos, hogy gyermekünknek olyan programokat biztosítsunk, ahol kitűnően érzi magát, miközben testileg-lelkileg is fejlődik. Érvényes ez arra az esetre is, ha nyári tábort keresünk nyárra.
Tábor gyerekeknek 2024 - gyerektábor 2024 - nyári tábor 2024 - tábor 2024

Szülőként nagyon fontos, hogy gyermekünknek olyan programokat biztosítsunk, ahol kitűnően érzi magát, miközben testileg-lelkileg is fejlődik. Érvényes ez arra az esetre is, ha nyári tábort keresünk.

Menjen a csemeténk táborba nyáron? Ha igen, melyik lenne az ideális? Hány napos? Ottalvós vagy napközis? Távol legyen vagy elérhető közelségben? Milyen programokat nyújtson? – számos kérdés felmerül, amikor a nyári táborok között szemezgetünk. Ám nem kell, és nem is szabad egyedül döntenünk – a legjobb, ha ezt a gyermekünkkel együtt tesszük.

Mivel töltené szívesen a nyarat?

Ahogy nő a csimota, folyamatosan változnak, formálódnak az igényei. Az első és legfontosabb, hogy őszintén beszéljük meg vele, milyen tervei vannak nyárra. Mit szeretne csinálni a szünidőben? Esetleg valamire titokban már régóta vágyik? Biztosítsuk arról: mindenképpen az a célunk, hogy jól érezze magát, és fontos nekünk a véleménye. Ha helyesen mérjük fel az igényeit, tábort is könnyebb lesz választani.

Hol aludjon?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a táborban aludjon, vagy az éjszakákat inkább otthon töltse. Természetesen mindkettőnek megvannak az előnyei. Ottalvós táborba már hét-nyolc éves gyerekeket is fogadnak, ugyanakkor a szülőktől való távollétet, az idegen környezetet nem minden kisgyerek viseli könnyen. Pedig akkor jó egy tábor, ha nem nyűg a gyerekek számára, hanem élvezet. Az otthoni környezettől való elszakadás fontos mérföldkő minden gyerek életében, de csak akkor vágjunk bele, ha úgy érezzük, hogy valóban készen áll rá.

Régi barátok vagy újak?

A nyári táborok tökéletesek új kapcsolatok kialakítására, a szociális készségek fejlesztésére, azonban lehet, hogy gyermekünknek sokkal fontosabb, hogy mellette legyenek biztos pontként a régi, megbízható barátai. Érdemes a többi szülővel is beszélgetni, ám ebben az esetben is elsősorban a gyerek véleményét kérjük ki!

Mi legyen a tábor tematikája?

Bár szülőként általában tisztában vagyunk vele, milyen érdeklődésű a kisfiunk, kislányunk, lehet, hogy az utóbbi időben olyan dolgok is izgatták a fantáziáját, amelyekről sejtelmünk sincs. Mindenképpen beszéljünk vele erről is! Milyen jellegű gyerektáborban érezné legjobban magát? Sokat szeretne mozogni, vagy csak pihenne? A meglévő ismereteit bővítené, vagy inkább kipróbálna valami teljesen újat? Ha úgy látjuk, hogy bizonytalan, segítsünk neki néhány tábortípus felsorolásával.

PEOPLE TEAM, a "táborok tábora" Magyarországon

A 7–17 évesek nyári fesztiválja

Kukkants bele a PEOPLE TEAM nyári videóiba, hogy te magad is megbizonyosodj róla, milyen élmény részt venni egy klassz táborban, nyáron akár több turnusban is: júliusban és augusztusban.

Érdemes minél hamarabb jelentkezni, sokféle tematika van, és a legnépszerűbbek hamar betelnek.

Kapcsolódó cikkek

Mit csináljon a gyerek a nyári szünetben - mutatjuk a tippeket!

Mit csináljon a gyerek nyáron?

Hogy a gyerek ne élje meg unalmasnak és bénának a nyári szünetet, szülőként gondoskodnunk kell néhány programról.

Bentlakásos iskola - internátus

Legyél Te a következő Zuckerberg!

A bentlakásos kollégiumok, internátusok jó alapot biztosítanak egy sikeres felnőtt léthez.

Nyári gyerekprogramok 2023-ra - tábor, könyv, és filmajánló

Nyári táborok 2023

Néhány klassz gyermektábor lehetőséget mutatunk be.