Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

A stand-up paddleboard a világ egyik leggyorsabban növekvő vízi sportja. De minek köszönheti ezt a népszerűséget? A SUP minőségi időtöltést tesz lehetővé a szabadban, így szinte mindenki szeretné kipróbálni. Ráadásul sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik!
Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Az álló evezés viszonylag új sportnak tűnhet, ám valójában már jó ideje létezik. Sokkal régebbinek számít, mint a szörfözés, gyökerei több ezer évvel ezelőttre, Afrikába és Dél-Amerikába nyúlnak vissza. Először az 1990-es években vált újra felkapottá, amikor szörfiskolákban tanították alternatívaként arra az esetre, ha a hullámok nem megfelelőek. A SUP azonban mainstream sportként csak az elmúlt években került a reflektorfénybe.

Ha te még nem próbáltad, íme, itt van néhány jó ok, amiért nem érdemes tovább vesztegetned az időt. Ha pedig már tapasztalt vagy, itt az ideje, hogy a SUP-ozást a következő szintre emeld! Hiszen ma már mindenki csinálja, a gyerekektől az idősekig, a jógikig, a hírességekig és még a kutyákig is, mivel rendkívül szórakoztató, biztonságos, kíméli az ízületeket és elképesztő terápiás előnyei vannak. Ezenkívül kalandos és nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a természetet.

Nem kell az óceán mellett élned, hogy kipróbáld az álló evezést, sőt, még csak hullámok sem kellenek. A legközelebbi tó vagy kanyargós folyó is alkalmas rá, sőt, a SUP-ozás valójában sokkal népszerűbb az édesvizeken. Képzelj el egy londoni városnéző túrát, egyetlen csavarral – közben lefelé evezhetsz a Temzén.

Kortól, sportolói múlttól és készségektől függetlenül bárki pillanatok alatt a SUP mesterévé válhat. Az állva evezés hasonló a szörfözéshez, de közel sem olyan nehéz. Olyan, mintha egyszerűen csak felállnál egy túlméretezett szörfdeszkára, és eveznél. A legnehezebb része az egyensúly kialakításának megtanulása.

A SUP az élvezetről szól – a kilátásokról, a naplementékről, a csendről, a barátokkal eltöltött időről. Mélyen pihentető, de ha akarod, kihívást is jelenthet. Gondoljunk csak a SUP-jógára, a SUP-versenyekre vagy akár az olyan őrültségre, mint az Atlanti-óceán átszelése SUP-deszkán.

Ha valaha is nehézségekbe ütköztél a szörfözés megtanulásában, vagy egyszerűen félsz az óceántól, a SUP a tökéletes alternatíva, sőt, a stand up evezés eredeti első randi ötlet.

Az állva evezés teljes testet megmozgató gyakorlat, így népszerű cross-training edzéssé vált. Míg a lábizmok végzik a kemény munka nagy részét, hiszen a teljes súlyt hordozzák, a testedben emellett gyakorlatilag minden izom bekapcsolódik. Evezéskor a karokat, a hátat és a vállat használjuk, míg a hát- és a hasizmok megtartják az egyensúlyt.

A deszkán egyenesen állni stabilitást, valamint láberőt igényel. Az állva evezés korrigálja a testtartást és javítja a rugalmasságot. Ráadásul kis hatású gyakorlat, így kicsi az esélye, hogy bármilyen sérülést szerezzen a gyakorlása során. A SUP nagyszerű azoknak, akik sérülésből épülnek fel, és bárkinek, aki lazítani akar.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lehet SUP jógázni?

Hogyan lehet SUP jógázni?

A SUP egy rendkívül sokrétűen használható sporteszköz. Nem csak arra jó, hogy bebarangoljuk általa a vízi világ csodáit, de pihenhetünk rajta, és még jógázhatunk is. Milyen is a SUP jóga?

Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Ezért kell kipróbálnod a SUP-ozást

Felsoroljuk a legfontosabb egészségügyi előnyöket.

Milyen előnyökkel jár az elliptikus tréner használata?

Milyen előnyökkel jár az elliptikus tréner használata?

Könnyű és praktikus edzési lehetőséget biztosít.