Konyhakerti teendők áprilisban

A konyhakert áprilisban is bőven ad tennivalót. Mutatjuk, melyek a legfontosabb feladatok a kertben!
Konyhakerti teendők áprilisban

A tavasz beköszöntével egyre inkább sokasodnak a kerti tennivalók, akár a díszkertről, akár a konyhakertről van szó. Ebben az időszakban több zöldség palántáját is kiültethetjük a szabadba, valamint a földbe kerülhet a burgonya gumója is. A továbbiakban ezekhez a munkákhoz adunk egy kis segítséget!

Burgonya ültetése és töltögetése

A burgonya termesztéséhez első lépésként el kell ültetnünk a gumókat. Ezt március közepétől április közepéig tehetjük meg. A gumókat csírás végükkel felfelé 15-20 cm mély fészkekbe vagy árkokba ültessük el. A gumókat nem kell vastagon takarni földdel, elég egy vékony réteg. Amennyiben olyan talajba ültetjük el a gumókat, mely könnyen kiszárad, akkor az ültetési mélység 2-3 cm-rel legyen mélyebb.

A krumpli termesztése során az egyik legfontosabb feladat a töltögetés, melyet azért végzünk, hogy megakadályozzuk, a burgonya szárnak elterülését, segítsük a gumókötődést és gátoljuk a gyomosodást. A töltögetést először 10-15 cm-es szármagasságnál végezzük el és ismételjük meg néhány alkalommal.

Karalábé ültetése

A karalábé termesztésének legegyszerűbb módja, ha palántákat vásárolunk, vagy magról előneveljük őket. A karalábé palántákat áprilistól ültethetjük el szabadföldbe25 x 30 cm-es tő és sortávolságra. Ha téli tartásban gondolkodunk, akkor májusban és júniusban vessük el a magokat, a palántákat pedig 4-5 hetes korukban 40 x 20 cm-es távolságra ültessük el.

A karalábé termesztése során vegyük figyelembe, hogy a karalábé gumója hajlamos elfásodni, emiatt inkább szakaszosan ültessük a palántákat, ne egyszerre nagy mennyiséget. A palántákat öntözzük rendszeresen, valamint ne feledkezzünk el a kapálásról és a fejtrágyázásról sem.

Uborka termesztése

Ha szeretnénk a kertben uborkát termeszteni, az szabadföldi magvetéssel, valamint előnevelt palánták kiültetésével is megtehetjük. A palántákat május végén, kb. 4 héttel a vetést követően ültethetjük ki a szabadba.

Az uborka legkorábban április közepétől vethető szabadföldbe, de érdemes megvárnunk a fagyosszenteket és csak azt követően vetni. A vetésre egészen július közepéig van lehetőségünk, az uborka magokat sorokba és fészekbe is vethetjük.

Sorokba való vetésnél hagyjunk 1 m-es sortávolságot, méterenként 10-12 magot vessünk el kb. 3 cm mélyre. A vetést később ritkítsuk annyira, hogy folyóméterenként 3-5 tő maradjon.

A fészekbe való vetés abban tér el, hogy talaj és komposzt keverékéből álló kb. 10-15 cm magas kis dombokat alakítunk ki, és minden ilyen dombba 2-3 magot vetünk el. Ebben az esetben is 3-5 tövet hagyjunk meg folyóméterenként.

Ha szívesen olvasnál további zöldségek termesztéséről, valamint megismerkednél a növényvédelem fortélyaival is, akkor látogass el az Agrarvidek.hu oldalra, ahol a Tudástár rovatban találod útmutatóinkat!

Kapcsolódó cikkek

Napelem a háztetőn

Napelemes kávéház nyílt

A Café Luterio egy Okinawában nyílt kávéház, amely a napból nyeri az energiát.

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Hány háztartásban van napelem Magyarországon?

Érdekel, milyen az alternatív energia aránya ezekben az években? Hány háztartásban van napelem? Online árajánlat kérés előtt állsz? Kattints, hogy többet tudj!

Napelem - a naperőművek előnyei

Napelem - a naperőművek előnyei

Bár az otthoni naperőmű építése jelentős befektetés a családi életben, az átlagos várható hozam most 7 és 10 év között lehet, és a rendszer legalább 25-30 évig is működhet.