Melyik bornak van a legkevesebb kalóriája?

Ha arról van szó, hogy melyik bort válasszuk, a fehér fajták kalóriatartalom szempontjából jobbak, mint a vörösek.
Melyik bornak van a legkevesebb kalóriája?

Nem csak a vörös- és fehérborokban van kevesebb kalória. Még ha nem is érdekel a poháronkénti kalóriák száma, akkor is élvezhetünk egy pohár bort úgy, hogy közben a diétára vonatkozó irányelveken belül maradunk. Az első lépés az, hogy megismerkedjünk a különböző borfajtákkal, például a Sauvignon Blanc-val, a Chardonnay-val és a többi borral. E három fő bortípusból találhat alacsony kalóriatartalmú fajtákat, amennyiben száraz változatot választunk.

Figyelem, borokat kizárólag akkor kóstoljunk, ha elmúltunk 18 évesek!

Bár az egy pohár borra jutó kalóriamennyiség változó, a fehérborok általában alacsonyabb kalóriatartalmúak. Egy tipikus 200 ml pohár könnyű fehérbor mindössze 140 kalóriát tartalmaz, szemben a közepes és telt testű vörösborok 167-200 kalóriájával. A magasabb alkoholtartalmú fehérborok kalóriatartalma magasabb, ezért a könnyű fajták választása ajánlott, ha diétázunk. Bármilyen bort ihatunk, ha tisztában van az adagok méretével.

Ha arról van szó, hogy melyik bort válasszuk, a fehér fajták kalóriatartalom szempontjából jobbak, mint a vörösek. Egy pohár fehérbor átlagosan körülbelül 150 kalóriát tartalmaz, az édességtől, a szénsavtartalomtól és az alkoholtartalomtól függően. Ha fogyni szeretnénk, az édes desszertborok kalóriadúsabbak, mint a könnyűek. Két pohár vörös asztali bort is megihatunk anélkül, hogy túl sokat híznánk. Egyetlen pohár desszertbor azonban bő 236 kalóriát is tartalmazhat. Ez a napi kalóriabevitel közel 12%-a.

Egyetlen pohár bor nem tartalmaz sok kalóriát, ezért fontos, hogy a különböző fajták összehasonlításakor figyelembe vegyük az adagok méretét. Míg egy pohár vörösbor általában testes italnak számít, választhatunk könnyű fehérbort is. Ezek a borok általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint a magasabb alkoholtartalmú változatok. Arra is ügyelhetünk, hogy a megfelelő mennyiségű bort töltsük a poharunkba.

Ha aggódunk a vörösbor kalóriatartalma miatt. Bár lehet 110 kalóriánál kevesebbet tartalmazó bort inni, fontos ismerni a típusokat és azok összetevőit. Általában az alacsonyabb alkoholtartalmú borok kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a magasabb alkoholtartalmú társaik. Ez azt jelenti, hogy több bort ihatunk, és mégis egészségesek maradhatunk. Fontos, hogy az életmódodnak megfelelő borokat válasszuk ki.

Bár a fehérborok kalóriatartalma alacsonyabb, mint a vörösboroké, mégsem teljesen kalóriamentesek. Egyes borok természetesen alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint mások, ezért ne aggódjunk emiatt. Lehetséges olyan bort inni, amely kevesebb kalóriát tartalmaz az átlagosnál.

Kapcsolódó cikkek

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Különleges kávék a világ különböző tájairól

Ahány ország, annyi szokás. De mégis hogy kerül a kávéba tojás és sajt?

Smoothie receptek

Néhány egyszerű smoothie recept

A smoothie nagyon egészséges, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A sültkrumpli különleges története

A sültkrumpli különleges története

A belgák sok halat kifogtak a Maas folyóból. De aztán egyik télen...