Húsvét a világ körül

A húsvét egy keresztény, tavaszi ünnep, amely az új életet és az újjászületést is jelképezi. Ennek az ünnepnek számos szimbóluma – nyúl, bárány, tojás – és hagyománya létezik. A húsvétot sok országban megünneplik, de nem mindenütt ugyanúgy és ugyanolyan módon. Mutatjuk is, hogy egyes országokban hogyan, és miként ünneplik a húsvétot az emberek.
Húsvét a világ körül - Húsvét 2021 - Húsvét 2022

Ausztrália

Ausztráliában a húsvéttal együtt jár az istentisztelet, a húsvéti tojásvadászat, és csokitojást vagy bilbyt – erszényes nyúlféle – adnak egymásnak az emberek. A bilby egy Ausztráliában őshonos állat, amely a kihalás szélén áll. Erre figyelmeztetik az embereket ezzel a csoki állatkával. Jellemző húsvétkor még ebben az országban, hogy úgynevezett forró keresztes zsömlét készítenek. A kereszt értelemszerűen Jézus keresztre feszítésére utal.

Görögország

Ebben a mediterrán országban is pirosra festett tojással várják a vendégeket, akik kopogtatással jeleznek az ajtón, amikor megérkeztek és közben azt kántálják, hogy „Krisztus feltámadt!”.

Németország

Németországban gyakran raknak tüzet ezen a napon. Ilyenkor égetik el sokan a karácsonyfát és űzik el a telet, a tavaszt várva. Gyakran készítenek bárány vagy nyúl formájú tortákat. A tojásokat ők is szeretik elrejteni a kertben, hogy örömet okozzanak a gyerekeiknek, illetve ebben az országban gyakran díszítik tojással a kertben álló fákat.

Erdély

Erdélyben régebben hagyomány volt, hogy kora reggel megmosakodtak az emberek. De nem is akármilyen vízben. Abban a vízben mosakodtak meg, amelyben a piros tojást festették. A lavórban egy ezüst érmét süllyesztettek. A piros tojás az egészséget, az ezüst érme pedig a tisztaságot jelképezte.

Svédország

Svédországban a húsvét kicsit hasonlít a Halloween ünnepére. A szüleik kifestik a gyermekeik arcát, majd elengedik őket csokitojást és csokinyuszit „kéregetni”. A svédek fűzfa és nyírfaágakkal díszítik az otthonaikat és előszeretettel fogyasztanak ezen a napon lazacot, heringet, tojást vagy húsgombócot.

Franciaország

A franciák egy hatalmas omlettet készítenek húsvét napján. Mára ez már hagyománynak számít náluk. A 30 éves hagyomány lényege, hogy húsvét napján több ezer tojásból készítenek egy hatalmas omlettet Haux főterén, majd több ezer embert vendégelnek meg ezen a napon.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken utcai felvonulásokat rendeznek. Egyesek keresztre feszíttetik magukat, hogy átérezzék Jézus fájdalmát. A katolikusok pálmaleveleket visznek a templomba, hogy a pap megáldja azokat és aztán ezekkel a levelekkel díszítsék az otthonaikat.

Finnország

Finnországban húsvét napján máglyát gyújtanak, mert úgy vélik, hogy ezen a napon a gonosz szellemek szabadon járnak. A gyerekek boszorkánynak öltöznek, és a kertben keresgélik a szüleik által elrejtett édességeket.

Afrika

Afrikában is rendhagyó módon ünneplik meg a húsvétot. A templomokat ünnepi díszbe öltöztetik virágokkal, banánlevelekkel. A szentmise után a templomok előtt táncolnak. Majd hazatérve, evéssel és ivással folytatják az ünneplést.

Ukrajna

Hazánkban is nagy divat volt régen, hogy a fiúk vízzel locsolják a lányokat. Ukrajnában még mindig hagyománya van a vízzel történő locsolásnak.

Korfu

Korfun agyagedényeket dobálnak ki az ablakon az emberek, amely a feltámadást jelképezi, legalábbis a hitük szerint. Ezután pedig elmennek az éjféli misére és megülik a húsvéti vacsorát is.

Brazília

Brazíliában is megajándékozzák az emberek egymást csokitojással és ünnepelnek is. Nem is akárhogyan. Egyes helyeken eljátszák Krisztus utolsó napjait, a keresztre feszítésétől, a feltámadásáig.

Spanyolország

A spanyolok imádják a fesztiválokat, így a húsvétot is kellőképpen megünneplik. Az ünneplés közel egy hétig tart. A férfiak csontvázruhát öltenek, és sokat táncolnak.

Portugália

A portugálok országszerte szalmabábukat égetnek, hogy kifejezzék haragjukat Júdás tettével kapcsolatban. A szalmabábukat nagypénteken akasztják fel és húsvét vasárnap kerítenek sort azok elégetésére.

Kapcsolódó cikkek

Húsvét a világ körül - Húsvét 2021 - Húsvét 2022

Húsvét a világ körül

Hogyan ünneplik a húsvétot a világban? Mutatjuk a válaszokat!

Húsvéti tojást nyáron? - nyári tábor 2024 - tábor 2024 - gyerektábor 2024

Húsvéti tojást nyáron?

Elmúltál 7, de még nem vagy 17, és csak sejted, hogy van élet a húsvétitojás-főzésen túl?

Nagyböjt 2022 - húsvét

Nagyböjt 2022

A forgatókönyvet írja: az élet.