Mindenhol jó, -aludni- de a legjobb otthon!

Az emberek többsége szeret aludni méghozzá úgy, ha ezt kényelmesen, nyugodtan és zavaró tényezőktől mentesen teheti. Ez persze a legnagyobb mértékben attól függ, hogy hol hajtjuk álomra a fejünket.
Alvás - ezt kell tudni róla

Az az igazi otthon, ahol a szívünk és agyunk is otthon érzi magát – írta a popsugar.com. Lehetünk bárhol a világban, egy ötcsillagos szállodában, a nagyszüleinknél vagy egy sátorban az erdő közepén, bizonyított tény, hogy mindegyik helyen rosszul fogunk aludni, legalábbis nem annyira jól, mint saját otthonunkban.

A Current Biology folyóiratából kiderül, hogy valóban egész más, ha egy idegen helyen alszunk. Ilyenkor ugyanis agyunknak csak az egyik fele kerül mély álomba, a másik azonban éber. Ezért van, hogy sokkal könnyebben kelünk fel a kisebb zajokra is, mint máskor. Persze van, aki egyébként is rossz alvó, akkor is, ha saját ágyában fekszik. Ennek oka nagyon sokféle lehet, akár az is, hogy nem érzi igazán jól magát az otthonában.

Masako Tamaki alváskutató is ezt a felvetést támasztja alá. Ő és társai ugyanis több tanulmányt és kísérletet is végeztek ezzel a témával kapcsolatban. Alvó emberek agyát vizsgálták és egyértelmű eredményekre jutottak. Egy aszimmetrikus mintáról beszélnek, ami szerint egy idegen helyen való alvás közben az egyik agyféltekénk pihen, míg a másik aktívan működik. A kísérletben résztvevők, a kutatók által hirtelen csapott zajokra szinte azonnal felébredtek, ami csak alátámasztotta a vizsgálatot. Egyik agyféltekéjük valóban nyugtalan volt, nem volt képes a pihenésre, míg a másik „aludt”.

E jelenség miatt a másnap reggeli ébredéskor azt érezhetjük, hogy még mindig fáradtak vagyunk.

Mindenhol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Ez, pedig mint láthatjuk, nem csak az éber állapotra, de az alvásra is vonatkozik. Tehát ha nyugodtan át szeretnénk aludni az éjszakát, a legjobb megoldás, ha otthon maradunk, és akkor agyunk mindkét oldala kipihenheti magát.

Kapcsolódó cikkek

Mennyire egészséges valójában a tea?

Mennyire egészséges valójában a tea?

Főleg a zöld teának jó a híre, nem is alaptalanul.

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Szájvizek, szájöblítők: Melyiket használjuk?

Egy kutatásban összehasonlították a boltok polcain lévő szájvizeket és szájöblítőket. Nem annyira estünk hasra az eredménytől...

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hidelmeknek!

Miben tévedett a nagyi? Ne dőlj be ezeknek a régi hiedelmeknek!

Gyerekkorunk óta hallgatjuk őket, pedig nincsen sok valóságalapjuk.